Paaskorting: Tot 10% korting op onze pakketten. bekijk pakketten
Melding sluiten

7 tips om weerschade in je tuin te voorkomen

7 tips om weerschade in je tuin te voorkomen

De sterke herfst wind met zware stortbuien, weinig zonlicht, ijzig koude nachten en de agressieve zomer storm na een aantal tropische dagen. Het weer kan behoorlijk tekeer gaan en daarmee aardig wat schade in je tuin veroorzaken. Het is daarom slim om het weer een stappen voor te zijn en een aantal dingen te doen om weerschade te voorkomen. Lees dus snel verder!

Hoe voorkom je schade in je achtertuin veroorzaakt door het weer?

Je moet op veel letten als je goed voor je tuin wilt zorgen. Het kan best voorkomen dat je hier iets vergeet. Daarom hebben we 7 tips voor je waarmee je je achtertuin kunt beschermen tegen het wisselvallige Nederlandse weer.

  1. Kies planten die geschikt zijn voor het klimaat en de grond van jouw achtertuin. Sommige planten zijn beter bestand tegen bepaalde weersomstandigheden dan andere. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je planten genoeg winterhard zijn of dat je ze kunt verplaatsen in de winter. Geef zwakke plantjes een goede beschutte plek zodat de wind hier niet zo gemakkelijk schade aanricht. Een schutting kan de wind vaak voldoende breken om je planten te beschermen.
  2. Zorg voor voldoende water, maar let ook op dat je niet te veel water geeft. Planten hebben water nodig om te groeien en te bloeien. Zorg ervoor dat u de planten voldoende water geeft, vooral tijdens droge perioden. Heb je planten in potten? Zorg er dan voor dat het overtollige water ook kan weglopen. Buitenpotten hebben speciale drainage gaten onderin waar het overtollige water gemakkelijk weg kan lopen. Zo kan een hoosbui niet voor problemen zorgen bij je planten!
  3. Geef je planten ook regelmatig bemesting. Bemesting kan de gezondheid en weerstand van de planten verbeteren, wat kan helpen om weerschade te voorkomen. Sterke planten worden namelijk minder snel aangetast dan zwakke planten.
  4. Maak gebruik van mulch. Mulch kan helpen om de grond vochtig te houden en kan ook helpen om de grondtemperatuur te reguleren. Planten die licht winterhard zijn, kunnen dankzij mulch gemakkelijk de winter door komen. Bovendien zorgt mulch ervoor dat er geen licht bij onkruid kan komen en je dus minder last krijgt van onkruid.
  5. Gebruik beschermende materialen. Sommige planten kunnen worden beschermd tegen weerschade door middel van het gebruik van beschermende materialen, zoals afdekzeilen of plantenkappen. Je kunt planten met dunne stammen helpen met een bamboestok, winterbescherming gebruiken voor planten die in de winter in de vaste grond staan en planten in potten en bakken onder een overkapping of in een schuur zetten als het gaat stormen.
  6. Maak gebruik van windbrekers. Windbrekers kunnen helpen om de wind tegen te houden, wat kan helpen om weerschade te voorkomen. Met een winddoek of vlechtband kun je voorkomen dat wind je tuin binnenstormt en bescherm je jezelf op een lente dag van het koude ongewenste briesje.
  7. Zorg voor voldoende drainage. Ook planten in de vaste grond kunnen last krijgen van wateroverlast. Als water niet goed kan weglopen uit de achtertuin, kan dit leiden tot weerschade. Zorg ervoor dat je goed doorlatende grond hebt en eventueel extra drainage maatregelen neemt.

Schade voorkomen

Je kunt dus vrij gemakkelijk schade door het weer in je achtertuin voorkomen. Over het algemeen is het belangrijk om voor genoeg licht, water en voeding te zorgen en zwakke planten een handje te helpen tegen wind en kou.