Hoe bescherm je houten schuttingen tegen weersinvloeden?
Houten schuttingen voegen warmte en karakter toe aan elke tuin, maar ze hebben wel wat liefde en aandacht nodig. Weersomstandigheden zoals regen, zon, wind en vorst kunnen na verloop van tijd schade aanrichten aan je houten schutting. In deze blog lees je hoe je een houten schutting kunt beschermen tegen dit soort weersomstandigheden, zodat deze jarenlang meegaat.
Kies het juiste hout
Het begint allemaal met het kiezen van het juiste hout voor jouw houten schutting. Hardhout, zoals eiken, is van nature beter bestand tegen vocht en insecten. Zachthout moet daar en tegen goed behandeld zijn om een lange levensduur te garanderen.
Maak regelmatig schoon
Een schone schutting gaat langer mee. Door vuil, mos en algen regelmatig te verwijderen, voorkom je dat vocht wordt vastgehouden, wat kan leiden tot houtrot. Gebruik een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel om de houten schutting schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën, want deze kunnen het hout beschadigen. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is meestal voldoende om de schutting in goede staat te houden.
Beschermende beits of verf aanbrengen
Het aanbrengen van een beschermende laag beits of verf is één van de beste manieren om een houten schutting te beschermen tegen weersinvloeden. Schutting beits dringt door in het hout en biedt bescherming tegen vocht en UV-straling, terwijl het hout zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Verf legt een laag op het hout en biedt daarmee bescherming tegen vocht, maar kan de natuurlijke nerf van het hout verbergen.
Kies voor een product dat speciaal is ontwikkeld voor buitengebruik en breng het regelmatig opnieuw aan, afhankelijk van de blootstelling aan de elementen.
Voorkom contact met de grond
Voorkom dat het hout direct in contact staat met de grond. Hout dat constant in contact staat met de grond, is vatbaar voor vochtopname en daardoor voor houtrot. Zorg ervoor dat je houten schutting iets van de grond staat om direct contact met vochtige aarde te vermijden. Je kunt hiervoor speciale paalvoeten gebruiken, maar ook betonplaten onder aan de schutting helpen tegen opspattend water en vocht.
Zorg voor goede ventilatie
Hout moet kunnen ademen om in goede conditie te blijven. Zorg ervoor dat je houten schutting voldoende ventilatie heeft door ruimte te laten tussen de planken. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt en vermindert het risico op schimmel en rot. Daarnaast helpt een goed geventileerde schutting om sneller te drogen na regen, wat de levensduur van het hout verlengt.
Controleer op schade en repareer op tijd
Zelfs met de beste zorg kan hout na verloop van tijd kleine beschadigingen oplopen. Het is belangrijk om je schutting regelmatig te inspecteren op scheuren, splinters of losse planken. Repareer kleine beschadigingen meteen om te voorkomen dat ze erger worden. Een snelle reparatie kan grotere problemen later voorkomen.
Tip!
Een vaak over het hoofd gezien aspect van het beschermen van houten schuttingen is de bovenkant. Water dat vanaf de bovenkant in de schutting komt, kan ernstige schade veroorzaken. Door een beschermende bovenrand, zoals een houten of metalen afdeklat, te installeren, voorkom je dat regenwater in de schutting trekt en zo het hout beschadigt.
Door de juiste maatregelen te nemen, zoals het kiezen van het juiste hout, regelmatig schoonmaken, en het aanbrengen van beschermende beits of verf, zorg je ervoor dat de schutting jarenlang meegaat.