Kippen houden voor beginners
Kippen zijn erg leuke beesten om te houden in de tuin en als het goed is krijg je elke ochtend een vers eitje! Maar bij het houden van kippen komt meer kijken dan je waarschijnlijk denkt. We zetten de dingen waar je op moet letten voor je op een rijtje.
Niet overal is het houden van kippen toegestaan
Per gemeente is het verschillend of en hoeveel kippen je mag houden. In de meeste gemeenten mag je in een woonwijk gewoon kippen houden, zolang ze niet voor overlast zorgen. Heeft jouw gemeente wél extra regels voor het houden van kippen? Dan staat dit beschreven in de APV. Controleer dit dus goed voordat je de kippen in huis haalt!
Kies een geschikt ras
Er zijn enorm veel soorten kippenrassen. Het ras dat je kiest heeft invloed op de grootte van het kippenhok dat je gaat plaatsen. De ene kip is nou eenmaal groter dan de andere kip. Daarnaast is er nog een verschil tussen leg- en sierkippen. Legkippen leggen veel eieren maar worden niet oud. Sierkippen leggen wat minder eieren, maar kunnen wel 5 tot 8 jaar oud worden.
Maak of koop een geschikt hok
Wanneer je je kippen hebt uitgekozen, is het tijd om te zorgen voor een goed verblijft. Je kunt een kippenhok kopen, maar je kunt er ook zelf een maken. Waar je ook voor kiest: zorg ervoor dat het hok groot genoeg is. Een goed hok bestaat uit een nachthok en een kippenren. In het nachthok vind je de legnesten. Hier overnachten de kippen en hier leggen ze hun eieren.
De kippenren is aansluitend aan het nachthok en hier kunnen de kippen overdag rondscharrelen. De ren kun je eenvoudig zelf maken door middel van tuingaas. Dit gaas kun je op rol kopen en neerzetten naar jouw wens. Zo bepaal je zelf hoe groot de ren moet zijn en kun je je kippen alle ruimte geven om vrij rond te scharrelen. Met dit hekwerk zorg je er ook voor dat mussen en ratten buiten de ren blijven. Deze dieren eten het voer van de kippen op en brengen ziektes over, dus het buitenhouden van deze dieren is verstandig!