Nachtvorst: hoe bescherm je je tuin?

Ook al komt het voorjaar steeds dichterbij, de kans op nachtvorst is ook in januari nog steeds aanwezig. Je wil natuurlijk dat je tuin hier ongeschonden uitkomt, maar hoe doe je dat? In deze blog vertellen we je wat je zoal kunt doen om je tuin te beschermen!
Zet de bloembakken binnen
Niet alle bloemen en planten zijn winterhard en je wilt natuurlijk niet dat je planten kapot gaan door de kou. Zeker zo laat in de winter kan het zijn dat bepaalde planten al knoppen hebben gekregen. Als deze knoppen kapotvriezen, bloeit de plant in de lente minder goed. De bloemen en planten die niet winterhard zijn en in een bloempot staan, kun je het beste in de schuur of garage zetten. Hier is het niet te koud voor de planten en kunnen ze de nachtvorst overleven.
Dek je planten af
Waarschijnlijk heb je niet al je bloemen en planten in een bloembak staan. De planten in de vaste grond die niet winterhard zijn kun je bedekken. Doe dit liever met jute dan met plastic. Plastic beschermt de planten wel goed tegen de kou, maar de plant kan hierdoor niet goed ademen. Jute beschermt net zo goed en de plant kan hierdoor wel ademen.
Laat bladeren liggen
Bladeren zorgen ervoor dat je bloemen en planten bedekt zijn. Daarnaast kunnen dieren zoals egels hier onder kruipen om zich te beschermen tegen de kou. De egel verstopt zich onder de bladeren en kan de bladeren zo gebruiken als natuurlijke deken. Bladeren zijn ook nog eens heel goed voor de planten. Planten kunnen hier namelijk voedingsstoffen uit halen.
Begin nog niet met snoeien
Misschien kun je niet wachten met het snoeien van de bomen en planten in je tuin, maar wacht hier toch nog even mee wanneer er nachtvorst aan zit te komen. Een gesnoeide boom of plant kan namelijk niet tegen vrieskou. Wil je toch snoeien? Dan is de kans groot dat de boom of plant invriest. De meeste planten en bomen herstellen hier niet van. Even wachten is dus wel zo verstandig!
Sluit je buitenkraan af
Heb je een kraan in de tuin? Sluit deze dan af wanneer er nachtvorst aan zit te komen. Wanneer het water in de kraan bevriest, gaat het uitzetten. Het uitzetten van water zorgt er uiteindelijk voor dat de kraan en de leidingen kunnen barsten. Wanneer de leidingen zijn aangesloten aan de leidingen in huis, kan dit een grote lekkage veroorzaken. Om je tuin én huis te beschermen, kun je de buitenkraan dus maar beter even afsluiten!