Welke tuinafscheiding met natuurlijke uitstraling kies je?
Om optimaal van het buitenleven in je tuin te kunnen genieten, wil je natuurlijk een afscheiding die hier zo natuurlijk mogelijk bij past. Natuurlijke materialen creëren een mooi geheel en geven je het echte buitengevoel. Maar welke soort natuurlijke omheining past het beste bij jullie en jullie tuin? We helpen je met dit artikel graag een beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden die je hebt voor een natuurlijke tuinafscheiding.
Houten schutting
Een houten schutting is, zoals de naam al zegt, een hekwerk gemaakt van hout. Hout is een natuurlijke materiaalsoort dat geproduceerd wordt in planken. Deze planken worden schuttingen van gemaakt. Hout is een duurzaam materiaal. Daarnaast is het sterk en gaat het jaren mee. Hoewel de levensduur afhangt van de houtsoort en hoe je het onderhoudt, kun je er toch wel van uit gaan dat de meeste houten schuttingen zo’n 10 tot 15 jaar mee gaan. Qua onderhoud moet je rekening houden met een jaarlijkse onderhoudsbeurt.
Een houten schutting is meteen al zichtdicht en biedt dus gelijk al genoeg privacy. Bovendien kun je een houten schutting ook gemakkelijk opleuken. Denk bijvoorbeeld aan verven of andere decoraties zoals plantenbakken. Heb je een kleine tuin? Dan kun je een houten schutting ook als verticale minimoestuin inrichten.
Leibomen
Een tweede manier om je tuin op een natuurlijke manier te omheinen en van privacy te voorzien, zijn leibomen. Leibomen zijn een soort platte bomen die op de stam ook een soort haag vormen. Ze worden meestal geleid door een speciale leibomen constructie. Ze geven een rustieke en chique uitstraling aan je tuin. Leibomen blokkeren ook het zicht op hoogte. Een nieuwe leiboom zal niet meteen 100% zichtdicht zijn, maar zijn wel gemakkelijk te onderhouden. Een jaarlijkse snoeibeurt is meestal genoeg.
Klimop
Een klimop is een sterke bladplant die omhoog klimt om het licht te vinden. Ze kunnen zich vastgrijpen aan verschillende materialen om zo op het hoogste punt te komen. Bovendien nemen ze niet veel van de grond in omdat ze hun wortels vooral diep in de grond nestelen. Een klimop kun je met of zonder bloemen nemen.
Klimplanten zijn te combineren met een houten schutting, maar je kunt ze ook combineren met een schanskorf. Hiermee creëer je ook een landelijke en natuurlijke afscheiding die meteen al zichtdicht is. Klimplanten kunnen ook op een metalen hekwerk groeien. Hiermee creëer je de meest natuurlijke uitstraling, maar moet je wel eventjes geduld hebben tot de afscheiding 100% zichtdicht is.
Het onderhoud van een klimplant is ook eenvoudig. Je snoeit ze een a twee keer per jaar om groei te bevorderen of om de vorm mooi te houden. Daarnaast geef je ze wat extra water in droge periodes.